Saturday, September 12, 2009

Buttercream

AISING MENTEGA SUSU

(Cukup untuk menghias 25 kek cawan)

Bahan-bahannya
125 gm mentega (bukan mentega tulen) (tak timbang, ambil sebuku potong 2)
125 gm krimwell
100 gm susu pekat (saya tambah lagi 1 sudu besar)
20 gm gula aising, diayak (lebih kurang 2 sudu besar aje)
1/2 camca teh vanila (saya tambah dgn 1 titik orange oil utk kesegaran)
Pewarna oren, ungu, merah dll (ikut suka)

Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)

15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair

Cara membuatnya

1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
4. Sapukan kek dengan aising, kemudian hiaskan mengikut cita rasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment