(Cukup untuk menghias 25 kek cawan)
Bahan-bahannya
125 gm mentega (bukan mentega tulen) (tak timbang, ambil sebuku potong 2)
125 gm krimwell
100 gm susu pekat (saya tambah lagi 1 sudu besar)
20 gm gula aising, diayak (lebih kurang 2 sudu besar aje
1/2 camca teh vanila (saya tambah dgn 1 titik orange oil utk kesegaran
Pewarna oren, ungu, merah dll (ikut suka)
Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)
15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair
Cara membuatnya
1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
4. Sapukan kek dengan aising, kemudian hiaskan mengikut cita rasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment